Linecké cukroví jako od maminky
Co rozhodně nemůžu na Vánocích vynechat je linecké cukroví. Taky jíst ho časně z rána ještě v posteli s šálkem černého čaje s mlékem. A taky....nadávat že na Štědrý den zbylo tak málo.
No, abych se dostala k receptu jako takovému, tak přeskočíme odstavec, kde bych vám sdělovala, že už jsme po kolena ve fázi, kdy už nadávám. Linecké cukroví tímhle způsobem dělala vždycky moje mamka a je naprosto nejlepší!
Na těsto potřebujete:
210g mouky Jizerka
140g hery
70g moučkového cukru
2ks žloutku
1 pytlíček vanilkového cukru
1 ČL citronové šťávy
+ k finálnímu dokončení rybízová marmeláda, čokoláda na vaření či čoko polevu, barevné posypky.
Máslo vyndáme v předstihu z ledničky, aby nám stihlo změknout. Do mísy přidáme mouku, a cukr - nejlépe si je přesejeme jemným sítem. K tomu do mísy přidáme změklé máslo pokojové teploty, citronovou šťávu a dva žloutky. Zpracováváme rukama. Až se vytvoří drobenka, můžeme těsto vysypat na vál, linku, nebo kamkoliv, kde budete pracovat. Zpracováváme stálým mnutím rukama, aby těsto bylo úplně hladké a aby se nelepilo. Hotové těsto zabalíme do fólie, igelitového sáčku nebo dáme do krabičky a dáme minimálně na hodinu odležet do ledničky. Já nejradši nechávám těsto odležet přes noc, pak se mi neláme a je hezky vláčné.
Až přijde čas pečení, těsto si rozdělíme na tři stejně velké časti a vyvalujeme. Těsto nesmí být příliš tenké, jinak se cukroví bude lámat. Pečeme na 170° v horkovzdušné troubě. Když vyndáme ples z trouby, necháme cukroví ještě chvíli '' nadýchat se čerstvého vzduchu '' a následně je můžeme beze strachu sundat aniž by se nám lepilo.
Pak už necháme uschnout a skladujeme někde v chladu. Například na balkoně. Dobrou chuť. :)